Често Задавани Въпроси 5KM RUN

На 25 май 2018 г. започва прилагането на Общия регламент относно защитата на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679).

 

Регламентът цели да даде възможност на физическите лица да упражняват по-ефективен контрол върху начина на обработването на данните им. В качеството си на администратор на лични данни 5kmrun се стреми да осигури адекватно ниво на защита на данните на нашите участници и да ги обработва само с допустими от закона средства, както и да ги ползва законно, единствено и само за нуждите на нашите бягания:

 

Първоначални промени на 5kmrun съобразени с изискванията на закона:

 

1/ „Заключен личен профил“: с цел правото на ограничаване на информацията на личните данни на участниците, вече създадохме функция за заключване на личния профил. Всеки желаещ, да ограничи достъпа до личните си данни от резултатите на 5kmrun, може да го направи в личният си акаунт, секция „Профил“ с отметка „Заключване на профил“!

 

2/ Право на изтриване („да бъдеш забравен“): вече има техническа възможност, при желание на участник, да му бъдат изтрити всички данни от минали събития (бягания) на 5kmrun.

 

3/ Право на коригиране на лични данни: всеки участник на 5kmrun има възможност да коригира личните си данни в личния си акаунт на 5kmrun от секция „Профил“;

 

4/ Право на използване на псевдоним: всеки участник на 5kmrun има право да използва псевдоним, вместо личните си имена, вижте реално, как изглежда един такъв пример:

 

5/ Право на анонимност: всеки участник има право да участва свободно и без регистрация на 5kmrun, като в официалната класация от бягането, резултатите му (постигнато време и заето място), ще излизат като „Анонимен“.

 

Длъжни сме да отбележим, че за провеждането на нашите бягания в предвид интереса и нуждите на нашите участници, 5kmrun събира, обработва и съхранява единствено и само информация от лични данни, необходими за изпълнението на тези цели, както следва:

 

1/ Име и Фамилия – необходими за идентифициране на участник в общата класация;

 

2/ Дата и година на раждане: необходими за разпределяне на участник във възрастова група класация, както и класация „Възрастово постижение“;

*В публичната част на сайта, датата на раждане на участника не се посочва, а информация има единствено за навършените години.

 

3/ Пол: необходим за разпределяне на участниците в класации жени/ мъже;

 

4/ Персонален имейл адрес:

4.1/ Изпращане информация за постигнатите персонални резултати на участник за всяко негово официално бягане на 5kmrun;

4.2/ При изявено желание за абонамент (отметка „избор Да/Не“, а не по подразбиране „Да“), изпращаме седмичен информационен бюлетин, както и други информационни и рекламни мейли;

4.3/ Информиране при достигане на определен брой участия на 5kmrun с цел предоставяне на предвидена награда.

 

5/ Телефонен номер: единствено на участници с достигнати над 50 и повече бягания, необходим в случай на нужда за обратна връзка и контакт при предоставянето на наградите за достигнат определен брой участия на 5kmrun.

 

6/ „Дом парк“ – град на участие: необходими за разпределяне резултатите на участник в годишни класации с натрупване по градовете на участие на 5kmrun;

 

7/ Училище: необходимо за разпределяне на участниците (учениците) в класации по училища.

 

Достъп до лични данни

В предвид интереса и нуждите на нашите участници, 5kmrun предоставя публично информацията от горе посочените лични данни, необходими за изпълнението на нашите цели, а именно: измерване на персонално постигнато време и място, както и различни възрастови постижения и статистики, генерирани и извлечени от тази обработка на лични данни на участниците.

 

Време на съхранение на лични данни

В предвид интереса и нуждите на нашите участници, 5kmrun съхранява безсрочно личните данни или до момента на изявено писмено желание за изтриване – виж по-горе „Право на изтриване („да бъдеш забравен“)“.

 

Други лични данни в не интерес на 5kmrun

5kmrun не събира, обработва и съхранява други лични данни, вкл. субективни и „чувствителни“ (етнос, религия, образование, сексуална ориентираност, политическа или друга принадлежност и тн), които не са необходими за изпълнението на нашите цели за измерване на персонално постигнато време и място от 5км групови бягания на 5kmrun.

В момента се извършват още действия от наша страна във връзка с новите изисквания по регламента за защитата на личните данни на участниците на 5kmrun, вкл. програмни за изграждане на допълнителни защити при съхранението на вече събраната база данни на резултати и лични данни.

Участниците на 5kmrun, ще бъдат информирани своевременно за новите резултати от тези действия, целящи защитата на личните им данни.

 

Разбира се!

Всички желаещи са добре дошли, вкл. инвалиди, родители с детски колички, както и тези, които искат да бягат с любимото си куче. А най-много ще се радваме да видим онези, които ще направят първите си стъпки в бягането с 5кмrun.

Задължително, ако искате резултатите от вашето бягане да се отчетат. Може да бягате и нерегистриран, но след финиширане системата няма да ви разпознае и вашето бягане остава анонимно.

Внимание!

Веднъж регистрирани, Вие може да бягате на всички наши Трасета: София, Варна, Пловдив и Бургас!

Резултатите, придобитите точки и постигнатите брой бягания Ви се отчитат и запазват, независимо в кой град сте участвали.

Лесно е да бягате с 5kmrun.bg!
 

1. Трябва да се регистрирате еднократно преди Вашето първо бягане. Това можете да направите тук.

След успешната регистрация ще получите потвърдителен имейл с линк за активиране на Вашата регистрация. Едва след активирането, ще може да се логнете. Там в отделна секция "Баркод" ще откриете личния Ви баркод, който е нужен, за да се отчете времето, за което сте пробягали 5-те км.
 

2. Разпечатайте Вашия баркод, за да го донесете на бягането (повече информация за баркода тук)
 

Това е всичко! Сега вече може да бягате с 5kmrun.bg, когато и където решите: София, Варна, Пловдив и Бургас.
 

Очакваме Ви!

 

По-голяма част от тази информация ни е нужна, за да Ви индентифицираме след Вашето бягане и да сме убедени, че ще получите именно Вашите резултати. Ние не искаме информация, която не ни е необходима (за пример: адрес по местоживеене), ние искаме единствено това, което ни е нужно да Ви персонализираме сред останалите участници, а именно: Име и Фамилия, Пол, Дата на раждане.

Ние искаме Вашия имейл адрес единствено, за да Ви изпратиме Вашия резултат от бягането, както и седмичния бюлетин (който е избираем и се получава след Вашата отметка). Полът и Рожденната дата ни дава възможност да изчисляваме и сравняваме Вашите резултати в отделните възрастови групи (Възрастово постижение) за всяко бягане.

Не, не е необходимо. Щом веднъж сте регистриран в нашата система това Ви дава възможност да бягате всеки следващ път и няма нужда да се пререгистрирате отново за всяко свое бягане.
 

Моля, не се регистрирайте повече от един път, това ни отнема усилия да Ви изтрием и съществува опастност да загубим някои Ваши предишни резултати.

Просто ела следващата събота в 9:00 ч. и бягай.

Не забравяй своя баркод!

Абсолютно невъзможно!

Екипът ни е малък и няма нужното време и физическа възможност да съдейства за това.
Моля, помогнете ни като се регистрирате предварително онлайн.

Да, бягайте когато и колкото пъти искате, няма нужда от нова регистрация след като вече сте я направили.

С тази регистрация, Вие вече можете да бягате на всички наши трасета на 5kmrun!

Всеки един регистрирал се участник в сайта на 5kmrun.bg притежава свой уникален баркод, който трябва да принтира еднократно (може и повече от 1 екземпляр) и вече може да го използва многократно в нашите бягания.

Персоналният баркод е уникален за вас и универсален! Веднъж принтиран, дава възможност за участие във всяко едно бягане, както с 5kmrun, така и с XL kmrun – независимо от място, време и дистанция!!!

Личният баркод служи за идентификация на отделния участник и помага за бързата обработка на резултатите. Баркодът също се ползва и за избягването на технически грешки, допускани от страна на организаторите. Баркодът отчита безпогрешно кой си ти и каква позиция на финиширане си заел.

Моля, запомнете: няма баркод – няма резултати!

Баркода може да разпечатите от личния си акаунт в секцията "Баркод".

Някои съвети за баркода, може да погледнете тук.

Считано от 2 ноември 2013 г., въвеждаме условието „Нямаш баркод – излизаш Анонимен“!!!
 

7 месечният гратисен период проключва и от тук нататък регистрацията на резултатите след бягането ще става само с принтиран баркод и сканиращо устройство!

 

Какви са нашите мотиви?

 

Един „Доброволец“ (записващия на ръка „нередовните“) по-малко! Този човек на практика, ще се включи в бяганията!
 

Премахва се вероятността от допускане на грешки в резултат на ръчното вкарване на данните;
 

Времето за обработка на резултатите със сканирани данни става за броени минути. Само за пример, в момента нерегистрираните се търсят по име (първо на кирилица, после и на латиница), което с увеличаване на базата данни, става все по-трудоемко. Иначе забавните моменти с разчитане на някои „закодирани ръкописи“ (дело на човека с химикалката), са друга интересна тема...:)
 

Правилото „Нямаш баркод – излизаш Анонимен“ важи изцяло както за нерегистрираните и забравилите своя баркод в деня на бягането, така и в случаите на повреден баркод в следствие на многократна употреба или неправилно съхранение!
 

Повече информация относно баркода тук и съвети за неговото ползване тук 
 

Помогнете да направим организацията си по-успешна за всички, като носим своя баркод...:) 

След като вече сте успешно регистриран, както и сте разпечатали своя персонален баркод, Вие може да дойдете в парка подготвен за бягане, а ние ще се погрижим за всичко останало. Няма списъци с имена, няма раздаване на номера, няма нищо. Единственото, което Ви е необходимо е БАРКОДА!

 

 • По време на старта:


Заемете място във формираната стартова зона и бъдете готови за старт. Помислете къде точно да застанете, а именно: ако бягате за време под 19 мин., моля, заемете първите редици, а ако пък бягате за време повече от 30 мин., моля застанете в по-задните редици на стартовата зона.

Не е нужно да правите нищо спесифично на стартовата линия, просто трябва да сте навреме (5-10 мин. преди старта). Преди всеки старт ще има 2 минутен брифинг за кратки разяснения и информация за бягането в конкретния ден.


Повече информация за мястото на старта и карта на трасето виж тук
 

 • На финала:


След като финиширате, Вашето време ще бъде засечено коректно. Няма нужда да питате какво е то, защото до няколко часа ще получите персонален имейл с пълна информация, както за Вашето бягане, така и за резултатите на останалите участници (само успешно финиширалите).

Финалната линия (тунел с форма на фуния) е добре обозначена, но може да се сменя в зависимост от атмосферните условия. Веднъж пресекли финалната линия, моля не си тръгвайте преди да сте получили своя „жетон“ (номерче по ред за реално заетото Ви място – класиране).

Веднъж, след като сте получили своето жетонче с номера за заетото от Вас място, може да се насочите към „сканировача“ (човек от организаторите), като му предоставите едновременно жетончето с номера на заетото място и персоналния Ви баркод. ВНИМАНИЕ, ако не си носите персоналния баркод, няма да можем да отчетем Вашия резултат от бягането!!!


Затова, Носете Вашия баркод! Носете Вашия баркод! Носете Вашия баркод!


Моля, след успешното сканиране, да върнете нашето жетонче, а Вашия личен баркод - запазете за следващото Ви бягане!
 

 • Резултатите


Натиснете тук , за да разберете как ще получите и къде може да видите своя резултат.

 е отворен за всички и винаги ще бъде такъв! Няма значение дали спринтирате, тичате или ходите, Вие сте винаги добре дошли на нашите бягания.
 

За Вашия комфорт и сигурност Ви препоръчваме предварително да предупредите нашия тим, ако бягате разтоянието за повече от 50 мин. Това може да сторите на тел. : 0888 912670 или имейл: office@5kmrun.bg

Обработката на резултатите може да отнеме време, затова имайте търпение.
 

В деня на конкретното бягане, всеки успешно финиширал със сканиран „жетон“ (номерче по ред за реално заето място - класиране) и сканиран личен баркод ще получи персонален имейл с неговите резултати.
 

Всеки един регистрирал се участник в сайта www.5kmrun.bg притежава своя лична страница, отразяваща и съхраняваща цялостната информация (история) от всичките му бягания.
 

Всички резултати, също могат да се видят от рубриката „Резултати“ в началната страница на сайта www.5kmrun.bg

"Възрастово постижение" е начин за оценяване на отделните участници по отношение на техния пол и възраст. Възрастовата таблица за сравнение е създадена от Световната Асоциация на Атлетите Ветерани, която е официален световен орган за лека атлетика, бягане на дълго разтояние и спортно ходене за ветерани спортисти. Сравнителната таблица е била публикувана за първи път през 1989 г.

В Сравнителната таблица са отразени всички световни рекордни постижения за всяка възраст на всяка спортна дистанция (бягане), отделно за мъже и жени. За нуждите, някои световни рекорди са изчислени приблизително.

Пример: Световният рекорд на 5 км. за 51-а годишни жени е 16:58. Така че, ако 51 годишна жена финишира 5 км. за време 26:31, тя ще има възрастово постижение от 63,02 % (което е 16:58 разделено на 26:31). С други думи казано, тя ще е постигнала (покрила) 63,02 % от възрастовия рекорд за 51 годишните жени.

А за какво служи Възрастовото постижение тук!

Таблицата на възрастовите постижения дава възможност да се сравняват постиженията на младите с по-възрастните състезатели. Например, ако сравним жена на възраст 25 г. с 42,05 % възрастово постижение с резултата на жена на 39 г. с 62,07 %, то може да се каже, че 39 годишната жена има по-добро представяне от по-младата жена.
 

В западните държави, много клубове за бягане използват именно Таблицата на възрастовото постижение, за да определят конкретните победители. Тази система на класиране намира все повече привърженици сред участниците в непрофесионалните състезания.

 

Тази класация се осъществява със специалната подкрепа на Garmin!
 

"Garmin Точкова класация на 5kmrun.bg важи за една календарна година! Победителите ще се обявят след последните бягания за годината през м. декември.
 

За всяко едно бягане, успешно завършилите участници се разделят според пола и позицията, която са заели. Всяко бягане има отделен лимит от по 100 точки за пол. Първата жена пресякла финиша получава 100 точки, втората 99 и така се намалява, докато се стигне 1 точка, като след 101-ия участник, всички получават по 1 точка. За мъжете важи същото правило.
 

Как ще се определят победителите и разпределят наградите в Garmin „Точкова класация на 5kmrun“ 2022 година?

Правилата:

Единна Kласация за София (Южен и Западен парк), Варна, Бургас и Пловдив

*За периода 01.01.2022 – 31.12.2022 първите 3 мъже и първите 3 жени с най-голям общ брой събрани точки (4 града/ 5 парка), ще получат поощрителни грамоти!

*За периода 01.01.2022 – 31.12.2022 участниците в класацията Топ 100 (подредени от 1 до 100 място по събрани точки), за четирите града, независимо от техния пол т.е. Класацията е ОБЩА за мъже и жени, ще участват в Томбола за разпределението на 2 „Големи награди“ и 3 „Утешителни“!

„Големите награди“ ще бъдат модел спортен часовник на Garmin!

 

И така, пожелаваме успех на всеки един от вас в Точковата класация за 2022, като не бива да забравяте, че на 5kmrun печелят всички, но най-вече постоянните… :)

Ние препоръчваме деца под 11 г. да участват в бягането придружени от родител или възрастен.

Деца под 6 г. не могат да се регистрират!

Ние искаме да отдадем нужното уважение към нашите най-редовни 5камаранци, като ги възнаградим за тяхната всеотдайност и преданост. Всички, които запишат 50 бягания, получават фланелка "50 Почетен легионер". Онези, които запишат 100 бягания получават "100 Почетен легионер" и след това тениските са 200, 300, 400, 500 и тн!
 

Децата (на възраст до 14 г. в деня на 10-то бягане), също ще бъдат възнаградени с фланелка "10 Почетен млад легионер", след записването на 10 участия.
 

От 2022 г влезе в сила новата система за отчитане брой бягания за юбилейна тениска, научете всичко за това
 

*Внимание!

След като направите своите 50 бягания (или 47 бягания + 3 доброволец или 48+2 или 49 +1), както и по същата схема за 100, 200 и тн участия, автоматично в личният ви профил на сайта на 5kmrun ще се появи бутон „Легионер“! С натискането на този бутон, ще изникне въпросната „форма – заявка“, с която ще можете да заявите своята тениска с размер, стикер – ордена на 5kmrun, както и пластиката за чекиране и пазаруване с отстъпка в магазините на Sport Box!
 

Тениските за децата "10 Почетен млад легионер", след записването на 10 участия, се заявяват с мейл свободен текст на office@5kmrun.bg

 

 

„Клубът на почетния легионер на 5kmrun“ е наш официален спортен клуб!
 

Все повече от редовните ни 5камаранци взимат участия и в други бегачески мероприятия, като състезанията организирани от Маратон, Витоша 100, Begach и др., които участия ние приветстваме, насърчаваме и даже препоръчваме.

При регистрацията на повечето бягания, организаторите дават възможност на участниците да посочат своя спортен или бегачески Клуб! В тази връзка (естествено при желание), всички наши почетни легионери с над 50 участия, могат официално да заявяват 5kmrun като свой клуб!
 

Клубът на почетния легионер на 5kmrun не е гръмка фраза, а заслужен орден за чест, лоялност и признание!
 

Станете почетен член на нашата общност, бъдете горди за това.

Както знаете, всеки един участник на 5kmrun, достигайки своите 50 бягания, придобива званието „Почетен Легионер на 5kmrun! За това свое постижение се награждава с юбилейна тениска Sport box „50 Почетен легионер“!

 

„Клубът на Почетния Легионер на 5kmrun“ не е гръмка фраза, а заслужен орден за чест, лоялност и признание!

 

От тук насетне (освен фланелка), на всеки Легионер ще бъде връчван и специален „орден“ под формата на стикер!

Този престижен орден - стикер е предназначен за поставяне от вътрешната страна на прозореца на личния ви автомобил!
 

Защо стикер за автомобил?
 

Наред с популяризиране на бранда, ролята на ордена е както за високо признание постиженията на своя притежател, така също да го отличава и припознава извън пределите на парка!
 

Видите ли този стикер поставен на някой автомобил, това означава, че неговия собственик е истински 100 %-тов „камаранец“, който заслужава своето и вашето признание, да – той със сигурност е един от нас!    
 

Станете почетен член на нашата общност, вземете своя орден, бъдете горди за това!

 

 

 

 

 

 

 

"Дом парк" е основното място (парк / трасе), където всеки участник смята да посещава най-често за своите бягания с 5kmrun. Всички събрани точки от Точковата надпревара през годината (независимо къде се бяга – София, Варна, Бургас и тн), ще важат за класацията на конкретно избрания Дом парк!
 

Към настоящият момент имаме опция за четири Дом парка: София, Варна, Бургас и Пловдив!
 

С посочването на конкретен Дом парк, всеки един участник „заявява“ желанието си да участва в отделно обособените (по градове) статистики на Топ 100.
 

*Забележка: Със събраните точки през календарната година, ще може да се участва в Точковата класация на този Дом парк (Град), в който отделния участник е осъществил повече от половината си бягания за конкретната година! 

 

 

5kmrun.bg e създаден с идеята за целогодишно (всяка събота) провеждане на 5 км. бягания в София и Варна, а от 2014 г. и в Бургас и Пловдив!
 

С навлизане в зимният период (очакваните по-тежки климатични условия), както и в предвид изцяло доброволческата форма на организация на нашите бягания, бихме желали да въведем условието за „Минимален брой участници“, а именно:

За периода м. декември до м. март в случай на регистриране на което и да е бягане с общ брой участници под 25 души, редовните стартове на 5 kmrun автоматично се прекратяват до м. април за съответната година.
 

Условието „Минимален брой участници“ ще ни гарантира минимален праг на посещаемост над който провеждането на бяганията е мотивирано и си заслужава!
 

*Забележка: Условието „Минимален брой участници“ важи по отделно за бяганията в София, Варна, Пловдив и Бургас!
 

И така приятели, съботите с 5 kmrun през зимните месеци са изцяло във ваши ръце или по-точно – крака:)
 

Ние ще сме там:)

Това е Вашият персонален баркод, който се намира в личния Ви акаунт, секция "Баркод".
 

Най-лесият начин на разпечатка е да натиснете бутона "печатай". Моля, принтирайте своя баркод на обикновен черно-бял принтер и обикновена бяла копирна хартия. Баркодът е приблизително с размер на кредитна карта, за да е удобен за носене.
 

Някои препоръки относно баркода:
 

Изрежете своя баркод, като внимавате очертаващата линия да остане!
 

Моля, не променяйте размера (по-малък или по-голям), ако го направите, просто няма да се чете!
 

Ламинирайте го за по-добро съхранение и предпазване от пот и влага!
 

Разпечатайте го в повече екземпляра като ги разпределите в джоба на връхна дреха, анцунг или в портфейла. Даже би могло един баркод да поставите под стелката на маратонките Ви за бягане!

 

 

Всеки може да бяга с куче (не повече от едно куче на един участник) ако то е вързано на къс повод и не пречи на останалите бегачи!

Предварително благодарим за намерението да дарите сума, в полза на 5kmrun!

 

Дарение в полза на СНЦ „5 КМ ПАРК БГ“ може да бъде направено от специален дарителски бутон Donate на системата Pay Pal, вграден във футъра на всяка страница на този сайт.

 

Изграждането и поддръжката на 5kmrun.bg (София, Варна, Бургас и Пловдив), както и 5kmrun Kids София и всички наши инициативи свързани с тях - изискват средства. Това включва най-вече: персонал, IT поддръжка, нововъведения, текущи разноски, консумативи и тн.

 

Редовно получаваните средства от нашите Спонсори на този етап покриват една част от посочените разходи, а останалата част от нужните ни финансови средства се покриват с лични и собствени средства от нас Организаторите и СНЦ дружество!

 

Нашето обещание е, че 5kmrun ще си остане завинаги седмично, безплатно бягане за всички желаещи без ограничения и достъпно до възможно най-широк кръг хора. Това е нашият вечен и основен принцип!

 

Ето защо (по работещ модел от други държави и подобни организации), който има желание и най-вече възможност, може да ни подкрепи, като дари средства (еднократно или многократно, без ограничение за мин. сума), чрез този Donate бутон.

 

СНЦ „5 КМ ПАРК БГ“ е сдружение с не стопанска цел и всички постъпили приходи директно се използват за поддръжка и обезпечаване на текущите ежеседмични бягания, както и за инвестиции, развитие и нововъведения.

 

Искаме предварително да благодарим на всички, които ще извършат дарение, независимо от неговата сума, а ние с цялата си отговорност обещаваме, събраните средства да се ползват единствено и само за целите, поддръжката и развитието на 5kmrun!


СНЦ „5 КМ ПАРК БГ“

ЕИК 176452962/ ФД 1/ 2013

 

2 км. свободно, но организирано бягане изцяло и само за деца от 4 до 14 г.!
 

Всичко за 2км Kids Run, от тук:

Всяка ПОСЛЕДНА събота от месеца бягаме освен индивидуално, така и отборно (мин. 4 до мах. 6) за София, Варна, Бургас и Пловдив!

AboPharma Отборно бягане е годишна класация по точки, с текущо натрупване, както е при индивидуалното! За отборите постигнали най-голям брой точки и участия в края на календарната година се предвиждат награди!

Как се участва: В личният профил (сайта на 5kmrun) на всеки има бутон „Отбор“! От този бутон може да се създаде нов отбор, да му се даде име и да се поканят още петима души!

Отборите могат да бъдат изцяло дамски или смесени (жени и мъже)!

Внимание! Като задължително условие е Всеки Отбор да има мин. 1 жена регистриран участник в отбора! Отбор съставен единствено от мъже, не участва в класацията и не генерира статистики!!!

Капитанът създава отбор и кани останалите, както има възможност и да ги заменя! Като „Капитан“ и „член на отбор“, може да се участва само на един отбор, т.е. участие едновремено в 2 или повече отбора не се допуска ! Всеки член може сам да се отпише от отбора, за да се присъедини към друг! В тази връзка, номера (ID) на Отбора са водещи, т.е. независимо от смяната на участниците във времето, резултатите се запазват в полза на отбора!

Всички резултати на Отбора се съхраняват в обща статистика, поместена в рубриката Топ 100 (бутон горе дясно)!

Промяна на името на вече създаден Отбор се допуска от Администратор, след изпращане на искане до имейл: office@5kmrun.bg

*Веднъж регистриран, отборът може да участва на всички бягания, в които се допуска Отборно бягане! Няма нужда от повторни регистрации!

Как работи системата: Всеки един участник (от предварително създаден отбор от мин. 4 и мах. до 6 души) бяга индивидуално без да се съобразява от представянето на останалите му съотборници! След успешният финал системата взима резултатите на първите 4-ма участници от отбора с най-добро време! Системата на отчитане, включва задължително резултат на жена от отбора, независимо дали нейното време попада в резултатите на първите 4 времена на тима.

Освен в индивидуалните резултати и статистиките от деня, участниците в Отбора ще имат общ резултат, поместен в друга отделна таблица създадена за класация на Отборите! 

 

 

Как се съревновават отборите: Отборите се състезават по Време и Точки от четири независими показатели:

1/ Време: сбор от индивидуалните времена на първите 4-ма участници от отбора с най-добро време, като включва резултатът на мин. 1 жена. Отборът с най-малък сбор от време е победител по Време;

2/ Suunto Точки: сбор от индивидуалните точки на първите 4-ма участници от отбора с най-добро време, според правилата на Garmin Точкова класация на 5kmrun! Какво е Garmin Точкова класация, пак тук:

3/ Възрастово постижение“ Точки: осреднено възрастовото постижение на първите 4-ма участници от отбора с най-добро време - превърнато от % в абсолютна стойност – бр. точки! Какво е „Възрастово постижение“, пак тук:

4/ “Възраст точки“ – сбора от годините на първите 4-ма участници от отбора с най-добро време.

 

Накрая на календарната година отборите с най-голям сбор от постигнати точки и брой участия са победители и ще участват в разпределението на награди;

Награди AboPharma „Отборно бягане 2023“ на 5kmrun:

*Отборната Класация за 2023 г., важи за 4-те града общо (София, Варна, Бургас и Пловдив), както и за разпределението на предвидените годишни награди - взимаме резултатите на отборите в общата класация на 4-те града!

След последното за 2023 г. Отборно бягане, ще обявим победителите в следните категории:

1/ Голямата Награда на база общ брой точки, събрани през годината. Наградата е за един отбор и се разпределя измежду първите 10 отбора с най-голям общ брой точки, събрани през годината;

2/ Награда за Отборът с най-голям брой участия (жребий при равен брой);

3/ След последното за 2023 г. Отборно бягане, ще разпределим 1 бр. поощрителна Награда на лотариен принцип, измежду всички Отбори с мин. шест участия през годината.

Видът на останалите награди, също ще се обяви на по-късен етап! 

Нещо много важно, като условие!!!

 За да излезете в резултатите в Отборното бягане, трябва да заявите участието на вашия отбор от личния ви профил на „Предстоящи събития“!!! В противен случай въпреки, че сте участвали и 6-та бегачи в отбор – няма да сте показани в класацията!!!

AboPharma Отборно бягане може да се бяга и на състезанията от веригата на XLkmrun - условията са същите! Вече създаден, отборът участва както на 5kmrun, така и на XLkmrun!

Защото постоянството в живота и работата е основен фактор за успех!

Отново водени от мисията „постоянство“ в спорта, бягането и 5kmrun, заедно с Roobar отправяме ново предизвикателство към всички участници на 5kmrun:

Считано от бягането на 04.01.20, се въвежда Годишна индивидуална класация „Roobar 100 km“, която ще насърчава участниците да избягат 100 км или повече в рамките на съботното 5 км бягане на 5kmrun, за период от една календарна година. Другояче казано, това представляват минимум 20 участия за една година.

Roobar 100 km е обща класация за София (Южен и Западен парк), Варна, Бургас и Пловдив и след последното бягане на 5kmrun за годината, всички участници със 100 или повече пробягани километри, ще участват в разпределението на 5 награди, подсигурени от Roobar.

Победителите и наградите, ще се излъчват на ежегодните „Годишни награди на 5kmrun, в едно с SUUNTO Точкова класация, VIVACOM Отборно и др. наши годишни класации.

Както капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство, така и редовното участие на 5kmrun, изгражда навици, спомагащи за повече успех!

Какво е това?

Нова седмична, безплатна, офлайн, 5 км класация, осъществявана чрез нашето мобилно приложение за iOS и Android. Като формат (ID, пол, възраст, точки, брой бягания, възрастово постижение и тениска), покрива изцяло познатото ни вече същинско съботно бягане, с тази разлика, че всеки участник бяга индивидуално. Въпреки, че 5kmrun selfie е много подходящо за сегашната ситуация в пандемия, приложението беше замислено с една единствена цел, а именно: да даде възможност за свободно, безплатно 5 км бягане, на хора, които нямат физическа възможност, да взимат участие на същинските ни 5kmrun съботни бягания (София, Варна, Бургас и Пловдив). Това ще рече, че след края на извънредното положение, Selfie приложението ще продължи да функционира и за напред, наравно със същинското 5kmrun съботно бягане!

Възрастова граница?

7 г. до 100 г.

За всички желаещи

Кога?

24 часа/ 7 дена от седмицата. Всеки желаещ, индивидуално пробягва дистанция от минимум 5 км (може и повече, но си е за негова сметка), на избрано от него трасе и самостоятелно качва (ъплоудва), своя резултат на сайта на 5kmrun. Два клика, операцията е опростена, автоматизирана и мигновена! От 00:01 ч. понеделник - до 23:59 ч. неделя, 5 км селфи класацията е „отворен процес“, в който всеки бегач участва във временна класация, като има право на неограничен брой качвания на свои 5 км бягания. Без да отчита броя на подадените индивидуални бягания, програмата ще игнорира по-слабите резултати, за да запазва винаги неговото най-добро седмично постижение. Именно със своето най-добро време, всеки участник, ще се съревновава в крайна класация за текущата седмица. Всяка неделя в 24:00 ч. текущата класацията се затваря, за да се генерира крайна (официална) класация за конкретната седмица.

Как работи 5kmrun selfie в няколко стъпки?

 • Всеки желаещ, трябва да е регистриран еднократно на сайта на 5kmrun.bg. Тези, които вече имат регистрация на 5kmrun.bg, нямат нужда от допълнително действие.
 • Всеки желаещ, трябва да изтегли нашето 5kmrun приложение за iOS или най-новото ни за Android. Тези, които вече имат нашият арр за iOS, нямат нужда от допълнително действие. Внимание: Старото ни 5kmrun Android приложение, не поддържа Selfie!
 • Всеки желаещ, трябва да изтегли STRAVA приложение. Тези, които вече имат STRAVA на своите мобилни устройства, нямат нужда от допълнително действие.
 • След като избягаш своите 5 км със STRAVA, това приложение, ще генерира автоматично *резултат с трак в профила ти на STRAVA.
 • Изисква се log in на нашето мобилно приложение (имейл и парола от 5kmrun.bg регистрация). Достъпва се бутона на новото Selfie, чрез който автоматично се свързвате със STRAVA и там кликате върху записания резултат, с което го качвате (ъплоуд), директно в текущата седмична класация на нашият сайт.
 • *Резултатът ще бъде зачетен и приет, само ако е записан в рамките на текущата седмица от понеделник до неделя! С други думи: стари бягания, записани в предходни седмици, не се генерират!

Някои правила за сигурност и подсигуряване на максимална достоверност на резултатите:

С цел изпращане на коректни данни от индивидуални бягания и от там истинност на крайната класация на официалните резултати , 5kmrun selfie е програмирана да използва точен и безупречен репер: „Личен рекорд на 5kmrun“, който е индивидуален и постигнат по време на съботните ни 5kmrun бягания в София, Варна, Бургас или Пловдив. За целите, въвеждаме нова терминология с наименование на категории и цветово разграничение, а именно: Trust Level: Proved / Single (Ниво доверие: Доказан /Сам) Зелен / Син / Червен/ Виолетов / Жълт

  Доказан - в рамките на личният си рекорд на 5kmrun, участвал на мин. 1 бягане на същинското 5kmrun
  Доказан - в рамките на 30 сек. под личният си рекорд на 5kmrun, участвал на мин. 1 бягане на същинското 5kmrun
  Сам - непроверен, няма запис на 5kmrun и е с време над 18 мин., няма записано нито едно бягане на същинското 5kmrun
  Доказан - повече от 30 сек. под личният си рекорд на 5kmrun, участвал на мин. 1 бягане на същинското 5kmrun
  Сам - няма записано нито едно бягане на същинското 5kmrun, непроверен - няма запис на 5kmrun и е с време под 18 мин

Внимание: Случаите за жълт и виолетов резултат, автоматично се прехвърлят в Класация DSQ! Ако на някой участник, изпратеният индивидуален резултат е DSQ и има възражение, може да се свържете с Администратор на office@5kmrun.bg, за да се изясни неговият случай! При доказана истинност, се допуска връщане в Официалната класация.

Годишни Selfie Класации

Годишната селфи класация е самостоятелна, спрямо същинското 5kmrun.

За старт или „първо седмично бягане на 5kmrun Selfie“, ще се смята: първата пълна седмица на новата година! Съответно за „последно седмично бягане“, ще се отчита бягането през последната пълна седмица на годината. Това правило, ще касае както Годишната селфи класация, така и новата инициатива „Selfie Max“*

*„5kmrun Selfie Mах“ е приз за записано бягане със Селфи през всички възможни седмици на годината.

"Garmin Точкова класация на 5kmrun Selfie важи за една календарна година! Победителите ще се обявят след последните седмични бягания за годината през м. декември.

За начало или „първо седмично бягане на 5kmrun Selfie“, ще се смята: първата пълна седмица на новата година! Съответно за „последно седмично бягане“, ще се отчита бягането през последната пълна седмица на годината. Това правило, ще касае както Годишната селфи класация, така и новата инициатива „Selfie Max“*

С други думи, годишните класации „5kmrun Selfie 2022“ и „Selfie Max 2022“, реално стартират от седмицата 03 - 09.01.21 г. и ще завършат със седмицата 19 - 25.12.22 г.

*„5kmrun Selfie Mах 2022“ е приз за записано бягане със Селфи през всички възможни седмици на годината.


За всяко едно бягане, успешно завършилите участници се разделят според пола и позицията, която са заели. Всяко бягане има отделен лимит от по 100 точки за пол. Първата жена пресякла финиша получава 100 точки, втората 99 и така се намалява, докато се стигне 1 точка, като след 101-ия участник, всички получават по 1 точка. За мъжете важи същото правило.

Как ще се определят победителите и разпределят наградите в Garmin „Точкова класация на 5kmrun Selfie“ 2021 година?

Правилата:

Garmin „Точкова класация“ на 5kmrun Seelfie 2022 се провежда през годината в една обща класация за всички участници, независимо от тяхното местоположение (територия на бягане) в страната и чужбина:

*За периода 01.01.2022 – 31.12.2022 първите 3 мъже и първите 3 жени с най-голям общ брой събрани точки, ще получат поощрителни грамоти!

*За периода 01.01.2022 – 31.12.2022 участниците в класацията Топ 100 (подредени от 1 до 100 място по събрани точки), независимо от техния пол т.е. Класацията е ОБЩА за мъже и жени, ще участват в Томбола за разпределението на 2 „Големи награди“ и 3 „Утешителни“!

„Големите награди“ ще бъдат модел спортен часовник на Garmin!

И така, пожелаваме успех на всеки в Garmin Точкова класация 5kmrun Selfie за 2022, като не бива да забравяте, че постоянството е най-сигурният начин да спечелиш здраве, а защо не и някоя от наградите?! :)

 

Това е нашата инициатива за поощряване на постоянството на 5kmrun, XLkmrun и 5kmrun Selfie, а именно: въвеждаме приза „5kmrun MAX“, което ще рече индивидуално участие на всички възможни съботи през годината. При достигане на максималния брой (без пропуснато бягане за календарна година), в личния профил, ще се появи електронен бадж с цифричка за броя пъти (календарни години) на придобиване на отличието!

Наред с това ще въведем същият приз и за останалите наши бегачески събития, както следва:

*„5kmrun Selfie MAX“ – за записано бягане със Селфи през всички седмици на годината

*„5kmrun MIX MAX“ – допуска се смесено бягане за всички седмици на годината, между 5kmrun Същинско и 5kmrun Selfie. Пример: от 52 възможни седмици през годината, зачитат се 29 същинско и 23 селфи или 4 същинско и 48 селфи и тн;

*“XL MAX“ – за записано участие за всички възможни XL състезания.


За старт или „първо седмично бягане на 5kmrun Selfie“, ще се смята: първата пълна седмица на новата година! Съответно за „последно седмично бягане“, ще се отчита бягането през последната пълна седмица на годината. Това правило, ще касае както Годишната селфи класация, така и инициативата „Selfie Max“*

Стани дарител (patron) на 5kmrun, дарявай 1 EUR всеки месец

Приятели, още от самото създаване на 5kmrun през 2013 г., заложихме един основен принцип – пет километровото бягане, ще бъде безплатно и така ще остане завинаги.

Същинско в 4 града – 5 парка, Детско бягане, Селфи и Сателити, 5kmrun не спира да се развива, а имаме още много нови идеи в полза на бегачите, които искаме да реализираме.

За да съществува, 5kmrun се нуждае от финансови средства, с които да осъществява своята дейност.

Основните ни разходи са следните:

 • Ежедневната поддръжка и подобрения на 5kmrun сайт, който е уникален с предоставените класации, статистики, персонална история и профил за всеки участник;
 • Разработването на допълнителни функционалности и приложения, в полза на бегачите (за пример 5kmrun Selfie);
 • Частично осигуряване на наградните фондове.
 • Минимални възнаграждения и осигуровки за основните организатори в 5-те парка, където всяка събота се провеждат същинските бягания;
 • Администрация и логистика;

Към настоящият момент, 5kmrun съществува и се финансира с помощта на спонсори, платените XL състезания, Фен магазин и индивидуални дарители. Съществена подкрепа получаваме и от нашите постоянни доброволци, които подпомагат безвъзмездно, нашата работа.

Много от нашите участници, са изразявали своята готовност и желание, редовно – да даряват малки суми, стига да е наличен сигурен и удобен начин на разплащане.

Взимайки предвид тези аргументи и предложения, създадохме още една възможност за подпомагане съществуването на 5kmrun, а именно чрез платформата Patreon за регулярни месечни дарения.

До ден днешен са извършени над сто еднократни акта на дарение. Отделно, петима души, даряват регулярно (всеки месец), избрана от тях сума. С помощта на платформата Patreon, се осигурява лесен и сигурен начин за регулярни дарения на малки суми.

В допълнение, прибавяме още няколко мотива за инициирането на такава дарителска помощ по такъв начин (чрез малки регулярни месечни суми) и в този момент:

 • Световната практика и споделения опит на подобни на нас организации показват, че най-подходящата и сигурна форма за финансиране, са именно регулярните месечни вноски на потребителите, за пример Parkrun;
 • Финансовата ни независимост, ще намали влиянието и намесата в работата на нашата организация от страна на спонсори и други външни фактори;
 • В продължаващият период на корона вирус пандемия, паричните постъпления от наши спонсори намаляха драстично, а други бяха преустановени изцяло.

Ето защо, ако смятате (по собствено желание и осъзнатост), че 5kmrun ви носи добавена стойност и искате да подпомогнете финансово нашата дейност с регулярна месечна сума от едно евро (или сума по ваш избор), присъединете се към patreon.com/5kmrun и вашите редовни дарения, ще помогнат 5kmrun да го има и да продължава завинаги, безплатен за всички.

ЛИНК: Стани дарител (patron) на 5kmrun, дарявай 1 EUR всеки месец

Това е индивидуална инициатива, която дава възможност на  участниците, да осъществят самостоятелни бягания на 5kmrun официални трасета в 13 града/ 14 локации. 

Как става това?

За да участвате в Голям/ Малък шлем е необходимо да пробягате всяко едно трасе на 5kmrun като част от селфи бягане. За целта, единствено необходимо е, да запишете бягане в STRAVA, в което ваше бягане, да участва сегмента на съответното 5kmrun трасе и да се запишете с това бягане (да го качите) в седмичната ни селфи класация. Списък със сегментите и трасетата, можете да видите по-долу.

Какво се случва, когато избягаш всички трасета? 

Всичко за Шлема научи от тук: https://5kmrun.bg/read/240