Трасе „Драгалевци – Симеоново Панорамна“

Трасето „Драгалевци – Симеоново Панорамна“ е по изцяло ниско обиколната планинска пътека на Витоша, част от трасето на „Витоша 100“.

Стартът и финалът са на ул. Академик Сандърс №24. Разликата спрямо досегашните трасета на XLkmrun, че трасето не е обиколка, а отиване и връщане по същият път.

Дистанциите и тази година са три – 5 км., 10 км. и 15 км, като за късата участниците обръщат на 2,5 км., за средната на 5-ия км. и съответно за дългата на 7.5 км.  На трите обръщания ще има контролен пост, където ще се записват номерата на участниците.

Първата част на трасето (до 2,5 км.) преминава по широка алея през смесена гора. Денивелацията е сравнително малка, като най-ниската част е с надморска височина 861 метра, а най-високата 901 метра. Степента на сложност е най-ниска и може да се препоръча за всякакъв тип бегачи. Мястото на обръщане е пред голям дървен парапет, малко преди Симеоновските езера.

Участниците на средната дистанция продължават покрай парапета по левия бряг на Симеоновска река. Тук започва изкачване, като след около 600 метра се преминава на десния бряг на реката. Следва стръмно серпентинно изкачване, което е приблизително 350 метра, след което наклонът намалява и се продължава по добре оформена алея в източна посока. Трасето преминава под кабинковия лифт и продължава до „Дълбоката река“ (5-я км.) и съответно обръщане по същия път до финала. Най-високата точка на средната дистанция е 1120 метра. Степента на сложност се определя на 3 (от 1 до 5) и се препоръчва за по-добре подготвени участници!

Дългата дистанция продължава по панорамната пътека, подминава отбивката за Бистрица и достига до 7,5 км по посока Железница и от там - обратно до финала по същия път. Най-високата точка на това трасе е 1290 метра! Денивелацията възлиза на 490 м. Степента на сложност и на тази дистанция е 3 (от 1 до 5) и се препоръчва за по-добре подготвени участници!

Как се стига до Старт/ Финалната зона ул. Акад. Сандерс № 24

До тук може да се стигне с автобус 93, който тръгва от Хладилника. Слиза се на спирка „Воденичарски механи“, откъдето се отделя път вляво, по който след няколко минути пеша се стига до старта. Ориентир за спирката на автобуса може да бъде голяма табела, оказваща началото на природен парк Витоша.

 

Спонсори

Изтегли мобилно приложение

  • Get it on Google Play